Lean Black Belt Training

Een Lean Black Belt certificaat van het Lean Competency System is een verrijking, een geweldige mijlpaal en geeft erkenning van jouw Lean capaciteiten binnen jouw eigen organisatie en ook internationaal. Het Lean Black Belt certificaat toont aan dat je zelfstandig een Lean traject kunt begeleiden (zie vereisten voor examen).

Voorwaarde voor deelname aan deze training: je hebt een LCS Green Belt. Daarnaast leid je een verbetertraject. Dit verbetertraject is de rode draad tijdens de training en jouw examenstuk. De doorlooptijd van dit programma is meestal 6 tot 9 maanden. Één maand na het behalen van je Lean Green Belt certificaat start je reis met een intakegesprek om te beoordelen of jouw traject geschikt is te gebruiken als case voor het examen. Later starten is ook mogelijk.

 

Klik op de afbeelding voor meer details.

 

 

 

 

Waar moet je verbetertraject aan voldoen?

 • Jouw traject heeft een duidelijke impact op minstens één belangrijk proces binnen de organisatie, bijvoorbeeld:
  • Verhoging klanttevredenheid met 30%
  • Verhoging medewerkertevredenheid met 20%
  • Verlaging van de kosten met 30%
  • Verkorting doorlooptijd met 30%
  • Verhoging kwaliteit (eerste keer goed percentage) met 40%
 • Het is mogelijk om de huidige en gewenste situatie feitelijk en meetbaar te maken. Het kan zijn dat je voor je start met je traject nog niet precies weet hoe je de impact zichtbaar kan maken. Hier helpen wij je bij tijdens de intake.
 • Je speelt een belangrijke en zelfstandige rol in het traject. Je bent projectmanager van het verbetertraject of sensei van de projectmanager. Belangrijk is dat jij verantwoordelijk bent voor de keuzes die worden gemaakt in het (deel)traject.
 • De klant onderschrijft de bereikte resultaten in jouw klantbeoordelingsformulier.

 

Training Lean Black Belt

 

Het Black Belt examen

De Lean Black Belt training bereidt je optimaal voor op het Black Belt examen. Je wordt tijdens de training begeleid door ervaren trainers.

 

Het examen bestaat uit een theorie en praktijk examen. Het theorie examen doe je tijdens de laatste trainingsdag van de Black Belt training. Het praktijk examen plan je na afronding van jouw praktijkcase. Gedurende de training wordt in overleg met de trainers gekeken op welke datum je het examen het beste kunt doen.

Kijk hier voor uitgebreide informatie over het Black Belt examen >

 

 

Belangrijke informatie

Toelatingseis

Toelatingseis voor het volgen van de Lean Black Belt training is een LCS Lean Green Belt Heb je geen LCS Lean Green Belt certificaat, maar wel uitgebreide ervaring als Lean Expert en wil je deelnemen aan de Lean Black Belt training? Dan kunnen we met behulp van een halfdaags assessment samen met jou bepalen wat er nodig is om het LCS Lean Green Belt alsnog te verkrijgen. Neem contact met ons op (info@leancg.nl of 085 0655 392) voor de mogelijkheden.

 

Deze training Incompany?

Wat gaan we doen?

 • Inzicht geven in de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van Lean
 • Aanscherpen van je A3 voor het Black Belt examen
 • Begin met het waarom: het belang van het Ware Noorden
 • Systeemdenken: het belang van samenhang in álle Lean elementen
 • Krijg grip op complexe veranderprocessen in de Obeya
 • Doorbreek vicieuze cirkels en realiseer echte verandering
 • Experimenteren: faal snel en vaak, het opzetten van gecontroleerde experimenten
 • Leren om de missie beter door te vertalen naar concrete KPI’s
 • Oefenen met technieken om nog meer in staat te zijn om te beïnvloeden
 • Inspireren: hoe maak je veranderen leuk door het inzetten van verrassende werkvormen?

 

Dit programma beschrijft de training in grote lijnen. Je kunt vooraf jouw verwachtingen en leerdoelen aangeven. Hier wordt in het programma zoveel mogelijk rekening mee gehouden.

Vanaf januari 2018 wordt het Black Belt trainingsprogramma uitgebreid van twee naar vier trainingsdagen. Dit op basis van feedback van eerdere deelnemers aan de Black Belt training. Een aantal belangrijke aanvullingen in het programma ten opzichte van de tweedaagse:

 • Kennis en inzichten delen over het boek Managing to learn in een verrassende werkvorm
 • Bedrijfsbezoek bij één van de organisaties van de deelnemers aan de training
 • Meer tijd om jouw eigen verbetertraject en bijbehorende A3 te verbeteren

 

Duur

Deelnemers aan de Black Belt training hebben in de evaluatie aangegeven behoefte te hebben aan een uitgebreidere training met onder andere meer tijd om aan verbetering van de eigen A3 te werken. Om die reden hebben we de Black Belt training vanaf januari 2018 uitgebreid tot 4 dagen: twee keer twee dagen met een tussenliggende periode van vier weken. De trainingsdagen zijn van 08.30 tot 17.00 uur.

 

Download brochure voor gedetailleerde omschrijving >

Locatie

 • De training vindt plaats in Conferentiecentrum in Kaap Doorn (Postweg 9, 3941 KA Doorn). Dit is de ideale plek voor onze trainingen, het ligt centraal in het land op de Utrechtse Heuvelrug. Je kunt hier een fijne wandeling maken tijdens de lunchpauze. Kom je met de auto of met het OV? Of wil je blijven slapen? Klik hier voor meer informatie.
 • De fantastische medewerkers van Kaap Doorn zorgen voor een uitstekende lunch en de hele dag door goede koffie, verse thee, onbeperkt fruit, snoep en fris.

Kosten

 • Vier trainingsdagen: €3.495,- (exclusief BTW), inclusief deelname aan het Black Belt examen, literatuur en drank- en luncharrangement.

 

Optioneel

 • Optioneel is de persoonlijke coaching. De kosten van het coachingspakket zijn €850,- (exclusief BTW).

 

“De stof vanuit de Green Belt is na de training meer geland en nu hebben we handvaten gekregen om praktisch met deze kennis aan het werk te gaan.”
Fenna Westerduin

 

“Goed concreet vervolg op de Green Belt gericht op het toepassen in de praktijk. Daarnaast helpt het theorie-examen om de stof (opnieuw) helder te krijgen.”
Laurens Bezemer

“Dit examen was voor mij de kers op de taart.”
Chris Schraver, ROC West-Brabant
Lees volledige verhaal van Chris >

“Inspirerend, afwisselend, passende methodes.”
Carola Put

 

“Je blijft tijdens deze training continu geboeid door de combinatie van luisteren en vooral veel doen en oefenen.”
Valentine Schoonderbeek

 

“Energie van de trainers, die creatief zijn in het overbrengen van de kennis met humor. De uitleg in combinatie met oefenen. Fijn dat we een deel van de training buiten konden doen.”
Dienke Bartels

“Ik observeer nu meer voordat ik met een oplossing kom”
René Polle, Lean adviseur Beter Horen
Lees volledige verhaal van René >

Black Belt Training

Start 03 sep 2018

 

Black Belt Training

Start 19 nov 2018

 

Black Belt Training

Start 11 mrt 2019

 

Black Belt Training

Start 13 mei 2019

 

Black Belt Training

Start 09 sep 2019

 

Black Belt Training

Start 11 nov 2019

 

Geïnteresseerd?

Een Lean Black Belt certificaat is een verrijking, een geweldige mijlpaal en geeft niet alleen erkenning van jouw Lean capaciteiten binnen de eigen organisatie, het geeft ook internationaal de erkenning die je verdient.