Lean Black Belt Training

Een Lean Black Belt certificaat van het Lean Competency System is een verrijking, een geweldige mijlpaal en geeft erkenning van jouw Lean capaciteiten binnen jouw eigen organisatie en ook internationaal. Het Lean Black Belt certificaat toont aan dat je zelfstandig een Lean traject kunt begeleiden (zie vereisten voor examen).

Vanaf mei 2021 geven wij onze Black Belt trainingen
weer op locatie (conform de aangepaste normen).

Voorwaarde voor deelname aan deze training: je hebt een LCS Green Belt. Daarnaast leid je een verbetertraject. Dit verbetertraject is de rode draad tijdens de training en jouw examenstuk. De doorlooptijd van dit programma is meestal 6 tot 9 maanden. Één maand na het behalen van je Lean Green Belt certificaat start je reis met een intakegesprek om te beoordelen of jouw traject geschikt is te gebruiken als case voor het examen. Later starten is ook mogelijk.
 

 

Van Lean Green naar Lean Black Belt instromen

 

Waar moet je verbetertraject aan voldoen?

 • Jouw traject heeft een duidelijke impact op minstens één belangrijk proces binnen de organisatie, bijvoorbeeld:
  • Verhoging klanttevredenheid met 30%
  • Verhoging medewerkertevredenheid met 20%
  • Verlaging van de kosten met 30%
  • Verkorting doorlooptijd met 30%
  • Verhoging kwaliteit (eerste keer goed percentage) met 40%
 • Het is mogelijk om de huidige en gewenste situatie feitelijk en meetbaar te maken. Het kan zijn dat je voor je start met je traject nog niet precies weet hoe je de impact zichtbaar kan maken. Hier helpen wij je bij tijdens de intake.
 • Je speelt een belangrijke en zelfstandige rol in het traject. Je bent projectmanager van het verbetertraject of sensei van de projectmanager. Belangrijk is dat jij verantwoordelijk bent voor de keuzes die worden gemaakt in het (deel)traject.
 • De klant onderschrijft de bereikte resultaten in jouw klantbeoordelingsformulier.

Training Lean Black Belt instromen

Het Black Belt examen

De Lean Black Belt training bereidt je optimaal voor op het Black Belt examen. Je wordt tijdens de training begeleid door ervaren trainers.

Het examen bestaat uit een theorie en praktijk examen. Het theorie examen doe je tijdens de laatste trainingsdag van de Black Belt training. Het praktijk examen plan je na afronding van jouw praktijkcase. Gedurende de training wordt in overleg met de trainers gekeken op welke datum je het examen het beste kunt doen.

Kijk hier voor uitgebreide informatie over het Black Belt examen >

Belangrijke informatie

Toelatingseis

Toelatingseis voor het volgen van de Lean Black Belt training is een LCS Lean Green Belt Heb je geen LCS Lean Green Belt certificaat, maar wel uitgebreide ervaring als Lean Expert en wil je deelnemen aan de Lean Black Belt training? Dan kunnen we met behulp van een halfdaags assessment samen met jou bepalen wat er nodig is om het LCS Lean Green Belt alsnog te verkrijgen. Neem contact met ons op (info@leancg.nl of 085 0655 392) voor de mogelijkheden.

Deze training Incompany?

Wat gaan we doen?

 • Aanscherpen: werken aan jouw verbetertraject en je A3 voor het Black Belt praktijkexamen
 • Zingeven: begin met het waarom, het belang van het Ware Noorden
 • Richten: de X-matrix / hoshin kanri als instrument bij Policy Deployment
 • Enthousiasmeren: jezelf ontwikkelen als spreker met behulp van verbaal meesterschap
 • Improviseren: reageren op onverwachte gebeurtenissen met theatersport
 • Doorbreken: herken ineffectieve patronen en realiseer echte verandering
 • Meenemen: Krijg stakeholders in beweging met een stakeholdermatrix
 • Experimenteren: effectief implementeren van verbeteringen met behulp van Agile technieken
 • Inspireren: hoe maak je veranderen leuk door het inzetten van verrassende werkvormen?
 • Continu verbeteren: krijg grip op complexe veranderprocessen in de Obeya

Dit programma beschrijft de training in grote lijnen. Je kunt vooraf jouw verwachtingen en leerdoelen aangeven. Hier wordt in het programma zoveel mogelijk rekening mee gehouden.

Duur

De Black Belt training duurt 4 dagen: twee keer twee dagen met een tussenliggende periode van vier weken. De trainingsdagen zijn van 08.30 tot 17.00 uur.

Download brochure voor gedetailleerde omschrijving >

Locatie

 • De training vindt plaats in Conferentiecentrum in Kaap Doorn (Postweg 9, 3941 KA Doorn). Dit is de ideale plek voor onze trainingen, het ligt centraal in het land op de Utrechtse Heuvelrug. Je kunt hier een fijne wandeling maken tijdens de lunchpauze. Kom je met de auto of met het OV? Of wil je blijven slapen? Klik hier voor meer informatie.
 • De fantastische medewerkers van Kaap Doorn zorgen voor een uitstekende lunch en de hele dag door goede koffie, verse thee, onbeperkt fruit, snoep en fris.

Kosten

Vier trainingsdagen: €3.695,- (exclusief btw), inclusief deelname aan het Black Belt examen, literatuur en drank- en luncharrangement.

Het is voor deze training mogelijk om een of meerdere overnachtingen(€95,- per nacht excl. btw en incl. toeristenbelasting) en/of diner (€43,- per diner, incl. twee drankjes, excl. btw) bij te boeken. Bij het aanmelden kun je per trainingsdag aangeven of je hier gebruik van wilt maken. Geboekte arrangementen kunnen tot uiterlijk twee weken voorafgaand aan de training geannuleerd worden. Daarna zijn er kosten aan verbonden.

Optioneel: persoonlijke coaching

Gedurende het trainingsprogramma ga je volop aan de slag om nieuwe kennis op te doen en persoonlijke vaardigheden te ontwikkelen. Hoewel je tijdens de training al een steile leercurve gaat ervaren, bieden wij je de mogelijkheid jouw leerproces nog verder te versnellen. Dit doe je door te kiezen voor persoonlijke coaching van een ervaren Lean expert van LCG. 

Wij helpen je doeltoestanden te bepalen, obstakels te doorbreken en je nog meer inzicht te geven in jouw effectiviteit. Ook kunnen we je helpen je nog beter klaar te stomen voor het praktijkexamen en/of je te helpen jouw omgeving te inspireren. En het mooie is dat het meteen helpt om nog meer impact te behalen in het verbetertraject waar je mee bezig bent.

Het coachingspakket bestaat uit een intake en een strippenkaart met zeven telefonische gesprekken die je gedurende één jaar kunt gebruiken wanneer jij dat wilt. Bij de intake bespreken we het doel voor de coaching. Daarna gaan we aan de slag met twee gesprekken per week (meer of minder in overleg). Onze ervaring is dat de coaching het meest effectief is als je al één of twee blokken training hebt gehad. Na aanmelding nemen we contact met je op om een afspraak te maken voor de intake.

De kosten van het coachingspakket zijn €850,- (excl. btw) voor een intake en zeven telefonische coaching gesprekken van 30 minuten.

 

“Ik sta af en toe even stil: klopt alles nog wel?”
Annick Jongerius, Coach

Annick hielp als Lean Black Belt professional kunstenares Nienke.

Lees en bekijk het volledige verhaal van Annick >

“Onze verbetertrajecten zijn kwalitatief beter en laten meer resultaat zien sinds de (Incompany) Black Belt training.“
Mohammed Yajjou, Afdelingsmanager Klant & Kwaliteit bij VGZ

“De stof vanuit de Green Belt is na de training meer geland en nu hebben we handvaten gekregen om praktisch met deze kennis aan het werk te gaan.”
Fenna Westerduin

“Inspirerend, afwisselend, passende methodes.”
Carola Put

“Dit examen was voor mij de kers op de taart.”
Chris Schraver, ROC West-Brabant
Lees volledige verhaal van Chris >

“Goed concreet vervolg op de Green Belt gericht op het toepassen in de praktijk. Daarnaast helpt het theorie-examen om de stof (opnieuw) helder te krijgen.”
Laurens Bezemer

“Je blijft tijdens deze training continu geboeid door de combinatie van luisteren en vooral veel doen en oefenen.”
Valentine Schoonderbeek

“Energie van de trainers, die creatief zijn in het overbrengen van de kennis met humor. De uitleg in combinatie met oefenen. Fijn dat we een deel van de training buiten konden doen.”
Dienke Bartels

“Ik observeer nu meer voordat ik met een oplossing kom”
René Polle, Lean adviseur Beter Horen
Lees volledige verhaal van René >

Geïnteresseerd?

Een Lean Black Belt certificaat is een verrijking, een geweldige mijlpaal en geeft niet alleen erkenning van jouw Lean capaciteiten binnen de eigen organisatie, het geeft ook internationaal de erkenning die je verdient.